ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНСТИТУЦІЙНИХ ПРАВ ГРОМАДЯН ПРИ ПОВІДОМЛЕННІ ПРО ПРОВЕДЕННЯ НЕГЛАСНИХ СЛІДЧИХ (РОЗШУКОВИХ) ДІЙ: ЧАСТИНА ІІ - ТАГІЄВ, Садіг; ПУЗИРЬОВ, Михайло; ІВАШКО, Сергій (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті приділено увагу одному з основних питань, яке виникає при проведенні досудового розслідування, як при розслідуванні дізнавачами кримінальних проступків у формі дізнання, так і при проведенні слідчими досудового слідства у кримінальних провадженнях про злочини. Ідеться про забезпечення конституційних прав громадян під час проведення негласних слідчих (розшукових) дій (НСРД). Окремо порушено питання забезпечення конституційних прав громадян при отриманні дозволів на проведення НСРД, використання результатів та повідомлення громадян про проведення відносно них НСРД. Наведено авторське бачення доцільності запровадження одного із додаткових можливих механізмів забезпечення конституційних прав громадян при повідомленні про проведенні НСРД у межах досудового розслідування. Так, запропоновано законодавче визначення порядку вільного одержання особою інформації щодо проведення відносно неї НСРД, у тому числі шляхом вільного доступу до ухвал слідчих суддів апеляційної інстанції, а також слідчих суддів Вищого антикорупційного суду (ВАКС) про надання дозволу на проведення НСРД, постановлених у порядку статті 248 Кримінального процесуального кодексу України. З точки зору забезпечення конституційних прав громадян констатовано, що вільний доступ до рішень слідчих суддів про тимчасове обмеження конституційних прав громадян є одним із запобіжників від зловживань з боку правоохоронних органів. З огляду на визначений Україною курс протидії корупції, окреслено питання забезпечення конституційних прав громадян при отриманні дозволів на проведення, фактичне проведення, використання, повідомлення про використання НСРД у ході розслідування корупційних кримінальних правопорушень. Наведено приклади забезпечення конституційних прав громадян при використанні результатів НСРД у ході розслідування та розгляду одного з корупційних кримінальних правопорушень – зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги. Наведено судові рішення ВАКС про надання дозволів на проведення НСРД у кримінальних провадженнях про легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом. Проаналізовано судові рішення щодо розгляду позовів про відшкодування моральної шкоди, завданої громадянинові незаконними рішеннями, діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду.