КРИМІНОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ ҐЕНДЕРНО ЗУМОВЛЕНОГО НАСИЛЬСТВА В УКРАЇНІ - РУФАНОВА, Вікторія (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Стаття присвячена аналізу кримінологічних показників ґендерно зумовленого насильства. Найбільш поширеними видами ґендерно зумовленого насильства є домашнє насильство, зґвалтування, психологічне насильство, вчинене з боку інтимного партнера; сексуальне домагання, фізичне й/або сексуальне насильство, вчинене інтимним партнером або іншою, ніж партнер особою; переслідування. Питома вага тяжких та особливо тяжких злочинів становить приблизно 40 %. Встановлена тенденція до зростання рівня домашнього насильства, торгівлі людьми, зґвалтування. Водночас відмічається зниження кількості встановлених осіб, які вчиняють ці кримінальні правопорушення. У загальній структурі ґендерно зумовленого насильства найвищу інтенсивність має домашнє насильство, зґвалтування, торгівля людьми, що в цілому відповідає абсолютним даним про рівень злочинності.