ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВИХ ТА ПОВ’ЯЗАНИХ З НИМИ ЗАХОДІВ ЗАПОБІГАННЯ НАРКОЗЛОЧИННОСТІ - КРИЖАНОВСЬКИЙ, Олексій (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті розглянуто питання удосконалення кримінально-правових та пов’язаних з ними заходів запобігання наркозлочинності. Доведено, що на сьогодні в Україні відсутній дієвий механізм визначення належності засобу (речовини) до аналогів наркотичних засобів чи психотропних речовин. Запропоновано розробити та впровадити у судово-експертну діяльність Правила визначення подібності хімічної структури психоактивної речовини хімічній структурі наркотичних засобів і психотропних речовин (правила визначення аналогів наркотичних засобів і психотропних речовин). Обґрунтовано, що положення ч. 4 ст. 309 КК України містять ознаки дискримінації. Запропоновано її нову редакцію з урахуванням можливості звільнення від кримінальної відповідальності осіб, які не є хворими на наркоманію.