АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ, ЩО ВЧИНЯЮТЬСЯ У СФЕРІ КОМП’ЮТЕРНОЇ ІНФОРМАЦІЇ - ІЄРУСАЛИМОВ, Ігор; УДОВЕНКО, Владислав (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті здійснено аналіз наявних наукових досліджень щодо поняття кримінальних правопорушень, що вчиняються у сфері комп’ютерної інформації, та надано своє розуміння цього явища як протиправні дії, які вчиняються з використанням комп’ютерів, мережі «Інтернет», програмного забезпечення та інших цифрових технологій. Визначено, що залежно від характеру вчиненого кримінального правопорушення, що вчиняються у сфері комп’ютерної інформації, можна виділити такі їх види: крадіжка даних, шахрайство в Інтернеті, кіберсталкінг, кібербулінг, кібертероризм, кібершантаж, хакерство та комп’ютерний злом. Надано спектр заходів, спрямованих на зменшення ризиків та попередження цих кримінальних правопорушень.