ПРОБЛЕМА КЛАСИФІКАЦІЇ НОТАРІАЛЬНИХ ПРОВАДЖЕНЬ: СУЧАСНИЙ СТАН ТА ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ - ПУЗИРНИЙ, Вячеслав (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті досліджено різні критерії поділу нотаріальних дій на групи нотаріальних проваджень, що дозволяє розкрити їх сутність з боку завдань нотаріальної діяльності загалом. Акцентовано на такому критерії, як цілеспрямованість, юридичний зміст та мета нотаріальних дій. Вказаний критерій має теоретичну цінність, оскільки дозволяє більш змістовно досліджувати окремі нотаріальні дії та виявляти характерні відмінності між ними, сприяє розвитку науки про нотаріат, а також практичну, бо формує спеціальні правила вчинення конкретних нотаріальних дій у певній групі провадження. З метою вдосконалення нотаріальної діяльності запропоновано закріпити в нотаріальному процесуальному законодавстві відповідні положення щодо видів нотаріальних проваджень.