РОЛЬ СУДУ В ДЕМОКРАТИЧНОМУ РОЗВИТКУ УКРАЇНИ - ОЛІЙНИК, Віктор (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Судова влада відіграє вирішальну роль у забезпеченні демократії в Україні шляхом захисту прав людини та запобігання зловживанню законодавчою та виконавчою владою. Пріоритет демократичної держави полягає у гарантуванні прав та свобод громадян, що є основою функціонування держави. Судова влада є важливим гарантом захисту прав людини та вирішення правових конфліктів. Конституційний Суд, Вищий антикорупційний суд, Вищий суд з питань інтелектуальної власності та загальні суди відіграють ключову роль у цьому процесі, проте сучасний стан судової системи в Україні супроводжується низькою довірою громадян, проблемами з матеріально-технічним забезпеченням та затримками у розгляді справ. Процес судової реформи, який триває в Україні, має вирішальне значення для демократії, проте непослідовність у реалізації реформ призвели до недосконалості системи правосуддя. Невід’ємною частиною демократичної держави є ефективна та незалежна судова система, яка гарантує захист прав, свобод та законних інтересів людини та громадянина. Взаємозв’язок між розвитком судової системи та демократизацією створює передумови для підсилення ролі судової влади та забезпечення гарантій незалежної, безпристрасної та професійної системи правосуддя. Судова реформа є пріоритетним напрямом у законотворчому процесі та державотворенні в Україні.