ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ РЕВНОЩІВ НА КОНФЛІКТИ В СІМ’Ї - Шинкаренко, Інна (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Проблема розпаду сімей та виникнення конфліктних ситуацій у родині на підґрунті ревнощів є наразі актуальною. Переживання ревнощів особистістю є сильним афективним почуттям, яке глобально дезорганізує людські відносини, викликає стресові стани, породжує важкі як міжособистісні, так і внутрішньоособистісні конфлікти. Ревнощі виникають у ситуаціях соціальної взаємодії, і можуть посилюватись в результаті подій, пов’язаних з втратою престижу, при невдачах, загрозі гідності особистості. Тому важливою здатністю для людини виступає набуття нею конструктивних моделей поведінки при реагуванні на конфліктні ситуації, що дає необхідний психологічний ресурс для подолання ревнощів. Дослідження свідчать, що до ревнощів більше схильні люди підозрілі, вибухові, з нестійким характером, невпевнені у собі, які мають психологічні комплекси. Значна роль належить об’єкту ревнощів, його поведінці, діям, якими він може викликати дане явище. Зважаючи на причини ревнощів, доречним буде відмітити важливість думки оточуючих людей, як своїми плітками, заздрістю намагаються влізти в чиєсь життя. Сімейні конфлікти – поширене явище у будь – якій родині, адже причиною цьому є багато факторів. Не менш негативним фактором впливу на формування є ревнощі з боку одного з подружжя. Конфлікти у родині можуть спричиняти психотравмуючу ситуацію, у результаті чого подружжя набуває негативних особистісних властивостей, зневіра в можливість існування дружніх і ніжних взаємин між людьми, накопичення негативних емоцій та поява психотравм. Ревнощі є хоч і негативним, але дуже поширеним проявом у відносинах між закоханими. Принаймні вони бувають дох видів: конструктивні та деструктивні, що являють собою психічний розлад, який повинен бути підданий лікуванню. Отже, вважається за необхідне проведення психологічної роботи з ревнощами і психологів, і працівників Національної поліції, щоб уникнути та запобігти таких негативних явищ як сімейне насильство.