ТЕХНОЛОГІЇ УДОСКОНАЛЕННЯ АНТИКРИЗОВОЇ КОМУНІКАЦІЇ ДЕРЖАВНИХ ПІДПРИЄМСТВ (на прикладі АТ «Укрзалізниця»). - Марценюк, Лариса; Барабаш, Анастасія; Дас, Бісваджит (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Стаття присвячена дослідженню типології криз та антикризових комунікацій як невід’ємної складової загальної комунікативної діяльності підприємств на прикладі державного підприємства АТ «Укрзалізниця». У роботі вивчено теоретичні та розроблено практичні рекомендації щодо розвитку сучасних технологій антикризових комунікацій АТ «Укрзалізниця». Об’єктом дослідження виступає процес впровадження сучасних технологій антикризових комунікацій АТ «Укрзалізниця». Предметом – сукупність теоретичних положень щодо формування розвитку сучасних технологій антикризових комунікацій АТ «Укрзалізниця». Інформаційною базою дослідження слугували дані з відкритих джерел статистичної звітності, наукові дослідження провідних українських вчених, а також провідних міжнародних організацій та іноземних науковців. Практична значущість дослідження полягає в широкому порівняльному аналізі сутності та типології криз, а відповідно і напрямів розвитку антикризових комунікацій та надання дієвих рекомендацій для запровадження на державному підприємстві – АТ «Укрзалізниця». Мета роботи полягає у розробці теоретичних і практичних рекомендацій щодо розвитку сучасних технологій антикризових комунікацій АТ «Укрзалізниця». Аналіз джерельної бази дозволив: 1) надати опорні визначення поняттям «криза», «антикризові комунікації» та 2) типологізувати досліджувані явища. Результатом аналізу також є розробка рекомендацій розвитку сучасних технологій антикризових комунікацій АТ «Укрзалізниця», що відобразилося в Стратегії антикризових комунікацій АТ «Укрзалізниця». Далі напрацювання зможуть стати у нагоді для подальших досліджень зі вказаної теми. У роботі використовувалися наукові праці вітчизняних та іноземних вчених, власні дослідження, наприклад, проведення SWOT-аналізу. Важливим кроком у повсякденному існуванні Укрзалізниці є формування групи антикризового реагування, це мають бути спеціально підготовлені фахівці, які знатимуть, як правильно відреагувати на той чи інший скандал, пов’язаний з Укрзалізницею, як швидко забезпечити комунікація з людьми з керівництвом, якщо потрібно, які новини швидко завантажувати в мережу, щоб зменшити негативні події. Важливою антикризовою технологією є методика One voice.