ПОЧАТОК ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ УМИСНОГО ЗНИЩЕННЯ АБО ПОШКОДЖЕННЯ ЧУЖОГО МАЙНА, ВЧИНЕНОГО ШЛЯХОМ ПІДПАЛУ ТА ОБСТАВИНИ, ЩО ПІДЛЯГАЮТЬ ДОКАЗУВАННЮ - Покраса, Катерина (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
В статті на основі аналізу думок науковців та матеріалів слідчої практики розглянуто особливості початку досудового розслідування умисного знищення або пошкодження чужого майна, вчиненого шляхом підпалу та обставини, що складають предмет доказування за даною категорією проваджень. Наголошено на тому, що особливості початку досудового розслідування та обставини, що підлягають встановленню, дослідженню та доказуванню є неодмінними елементами структури методики розслідування злочину окремого виду. Приводами до початку розслідування при розслідуванні підпалів є: заяви та повідомлення громадян, повідомлення посадових осіб установ та організацій, безпосереднє виявлення органами дізнання та досудового слідства ознак злочину. Фактичні дані, що є підставами для початку кримінального провадження мають безпосереднє відношення до обставин, що підлягають встановленню, дослідженню та доказуванню. Доведено, що після отримання повідомлення про виникнення пожежі, одразу потребують встановленню наступні обставини: місце вчинення кримінального правопорушення, час виникнення та тривалість пожежі, безпосередня причина пожежі, елементи обстановки місця підпалу після припинення пожежі. В залежності від ситуаційної обумовленості, але, як правило, на подальшому етапі розслідування встановленню, дослідженню та доказуванню підлягають також наступні обставини: спосіб вчинення, мета і мотиви кримінального правопорушення; пожежно- технічна характеристика об’єкта, на якому сталася пожежа; наявність чи відсутність вогненебезпечних матеріалів та речовин, що можливо знаходились на об’єкті пожежі та у зоні горіння; особливості технологічного процесу, якщо пожежа виникла на промисловому об’єкті; події й обставини, що безпосередньо передували виникненню пожежі; розмір нанесених збитків; відомості, що характеризують особу злочинця; обставини, що обтяжують чи пом’якшують відповідальність.