ПРЕДМЕТ ЗЛОЧИННОГО ПОСЯГАННЯ ЯК ЕЛЕМЕНТ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ НЕЗАКОННОГО ЗАЙНЯТТЯ РИБНИМ ДОБУВНИМ ПРОМИСЛОМ - Гаращук, Діана (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Наукова стаття присвячена дослідженню предмету злочинного посягання незаконного зайняття рибним добувним промислом, як складового елементу криміналістичної характеристики. Досліджено поняття предмету злочинного посягання і його особливості для вказаного кримінального правопорушення, зокрема зазначено умови при яких водні біоресурси не являються предметом злочинного посягання. Акцентовано увагу, що основними нормативними актами в яких міститься перелік видів водних біоресурсів, добування, яких всупереч установленому порядку є протиправним діянням, зокрема це: Правила любительського і спортивного рибальства, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України № 700 від 19.09.2022 та Закон України «Про Червону книгу України» від 07.02.2002, який визначає перелік риб, вилов, яких категорично заборонений. Відповідно до наказу Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України № 29 від 19.01.2021 вказаний перелік містить в собі 77 видів риб. На основі аналізу вивчення судових справ за 2013-2022 роки за фактами незаконного зайняття рибним добувним промислом, наведено перелік порід риб, які є предметом злочинного посягання, а саме: карась – 67 %, плитка – 55 %; окунь – 39 %, судак – 36 %, лящ – 34 %, плоскирка – 24 %, щука – 22 %, сазан – 20 % та інші. Авторка зазначає, що предмет злочинного посягання, як елемент криміналістичної характеристики, досліджуваного протиправного діяння, пов’язаний з її обстановкою та способом. Даний взаємозв’язок ми маємо змогу прослідкувати завдяки дослідженню обов’язкової ознаки – істотної шкоди, зміст і поняття якої на законодавчому рівні не визначено, що створює певні труднощі для сторони обвинувачення. Тільки Пленум Верховного Суду України № 17 від 10.12.2004 «Про судову практику у справах про злочини та інші правопорушення проти довкілля» розкриває нам критерії істотної шкоди: знищення нерестовищ риби; вилов риби в період нересту, нечисленних її видів або тих, у відтворенні яких є труднощі; добування великої кількості риби, або риби, вилов якої заборонено тощо.