ОСОБЛИВОСТІ ПІДГОТОВКИ ДО ПРОВЕДЕННЯ ОГЛЯДУ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ ДЕРЖАВНОЇ АБО КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ ЗА ФАКТОМ НЕЗАКОННОГО НАБУТТЯ ПРАВА НА НЕЇ - Дишльова, Аліна (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
В статті розглядаються організаційно-підготовчі заходи до проведення огляду земельної ділянки державної або комунальної власності на яку незаконно набуті права. Наголошується, що на підготовчому етапі закладаються ті підвалини, що забезпечують результативність проведення відповідної процесуальної дії. При цьому огляд місця події має особливого значення, бо може проводитись до початку кримінального провадження, що визначає його значення в отриманні вагомої у прийнятті організаційних, тактичних, правових та інших рішень. На підставі аналізу практики розслідування вказаної категорії кримінальних правопорушень, зроблено висновки, що допущені слідчими, дізнавачами та прокурорам при проведенні огляду земельної ділянки, порушення та недоліки, в більшості випадків, стають підставою для винесення виправдувального вироку. Таким чином недостатня розробленість розглядуваної у статті проблематики, практичний досвід та інше обумовлюють формування для сторони обвинувачення труднощі отримання позитивного результату огляду як засобу отримання доказів. Наголошується, що планування проведення огляду доцільно здійснювати вже після отримання відповідних даних про ділянку землі, що стала об’єктом посягання. У свою чергу усвідомлення мети проведення огляду забезпечить спрямованість зусиль, визначення необхідного інструментарію засобів, методів, необхідність за діяння фахівців відповідного профілю діяльності, мінімізації проявів протидії. В статті наводяться перелік заходів, що є притаманними для таких складових підготовки огляду, що здійснюються до виїзду та по прибуттю на місце його проведення. Наголошується, що у випадку належної організаційної діяльності, визначення необхідних для результативного огляду заходів й засобів буде здійснено до прибуття. Потреби коригування спланованих дій, що виникли вже безпосередньо по прибуттю на місце проведення огляду мають, по-можливості, реалізовуватись до його проведення.