ПІДСТАВИ ТА ПОРЯДОК ЗАСТОСУВАННЯ ЗАХОДІВ ПРОФІЛАКТИКИ В ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ - Кияниця, Володимир (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 року, у зв’язку з військовою агресією російської федерації в Україні, було введено воєнний стан. Введення режиму воєнного стану створили потребу ввести певні зміни до Кримінального процесуального кодексу України. Ці зміни стосувалися глави 18 розділу II, що регулює питання запобіжних заходів та затримання осіб, а також розділу IXІ, який регламентує спеціальний режим досудового розслідування та судового розгляду умов воєнного стану. Ця ситуація призвела до змін у регулюванні практично всіх аспектів суспільного життя, включаючи кримінальну юстицію. Вона стала викликом для забезпечення обов’язковості відповідальності за вчинені кримінальні правопорушення, при цьому забезпечуючи безпеку осіб, які залучені до кримінального провадження. З метою пристосування чинного кримінального процесуального законодавства до поточних вимог законодавцем були прийняті деякі закони, які стосувалися різних аспектів кримінального провадження, включаючи питання вжиття запобіжних заходів. Це робить тему дослідження актуальною та обговорюваною у науковому співтоваристві. Дана стаття присвячена аналізу таких аспектів: умов, за яких держава може відмовити у гарантуванні прав та свобод особи згідно з Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод під час воєнного стану; змін, внесених до Кримінального процесуального кодексу України щодо вживання запобіжних заходів під час воєнного стану. Система запобіжних заходів, яка визначена в пункті 1 статті 176 Кримінального процесуального кодексу, включає в себе такі заходи, як особиста порука, застава, тримання під вартою та домашній арешт. Основною метою вживання цих запобіжних заходів є забезпечення дотримання підозрюваним або обвинуваченим вимог, які ставляться до них в рамках кримінального процесу, а також запобігання можливому неправомірному впливу на розслідування.