ВИКОРИСТАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ЗНАНЬ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ КІБЕРЗЛОЧИНІВ - РОЗУМНИЙ, Сергій (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
В статті на основі аналізу думок науковців та правоохоронної практики розглянуто поняття та ознаки спеціальних знань, під якими треба розуміти сукупність теоретичних знань і практичних умінь та навичок у галузі науки, техніки, мистецтва чи ремесла, набутих у результаті спеціальної теоретичної підготовки або професійного досвіду роботи, що використовуються при розслідуванні кримінальних правопорушень. Наголошується, що загальною метою використання спеціальних знань є вирішення завдань кримінального провадження, визначених ст. 2 Кримінального процесуального кодексу України, а саме забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування. Використання спеціальних знань, сприяє формування доказової бази шляхом виявлення нової інформації, яку неможливо отримати використанням тільки юридичних знань. Приділяється увага формам використання спеціальних знань. Зазначається, що вони є ні чим іншим як способом реалізації теоретичних положень науки в практиці розслідування злочинів. Розглянуто окремі питання використання спеціальних знань у процесуальній та непроцесуальній формах при розслідуванні кіберзлочинів. Зосереджено увагу на процесуальних формах використання спеціальних знань, а саме залученні спеціаліста до проведення слідчих (розшукових) дій та призначення та проведення експертизи. Визначено спеціалістів, що приймають участь у розслідуванні визначеної категорії кримінальних проваджень, зазначено основні дії, що ними виконуються та зосереджено увагу на об’єктах, що вилучаються при огляді місця події. Розглянуто об’єкти та предмет експертиз: комп’ютерної техніки та програмних продуктів та експертизи електронних комунікацій, що частіше за все призначаються при розслідуванні кримінальних правопорушень, учинених в умовах воєнного часу та визначено об’єкти та предмет їх дослідження.