ОСОБЛИВОСТІ ПІДГОТОВКИ ДО ПРОВЕДЕННЯ СЛІДЧИХ (РОЗШУКОВИХ) ДІЙ В УМОВАХ ЕПІДЕМІЇ, ПАНДЕМІЇ - Сухомлин, Юлія (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Стаття присвячена особливостям підготовки до проведення слідчих (розшукових) дій в умовах епідемії, пандемії. Наголошується, що проведення слідчих (розшукових) дій в умовах епідемії, пандемії обумовлює пошук шляхів як організації так і тактики діяльності, що задовольняли б потреби реалізації завдань кримінального провадження та забезпечували б права його учасників зокрема й щодо забезпечення безпеки. Здійснення зазначеного автором вбачається у модернізації та комп’ютеризації, застосуванні досягнень науково-технічного прогресу й більш ефективного використання існуючих техніко-криміналістичних засобів та інших заходів, зокрема й організаційно-тактичного характеру та ін. Підкреслюється, що потенційний ризик інфікування соціально-небезпечними інфекціями під час проведення слідчих (розшукових) дій є високим і вимагає відповідних заходів й засобів його мінімізації. Звертається увага на протилежність підходів вчених до оцінки значення проведення слідчих (розшукових) дій в режимі відеоконференції. Звертається увага на можливостях застосування техніко-криміналістичних засобів як сучасних, так і існуючих, щодо яких напрацьований значний досвід отримання криміналістично-значущої інформації. Наголошується, що досягнення цілей кримінального провадження є можливим у разі ретельної підготовки до проведення слідчих (розшукових) дій в умовах епідемії, пандемії, де жодному заходу чи засобу забезпечення безпеки учасників не має надаватись виключна роль. Тільки комплексний й системний підхід в оцінці та застосуванні відповідної сукупності з уникненням можливості перебільшенні значення кожного окремо взятого засобу й заходу може підвищити безпеку уповноваженої особи, учасників розслідування та сторонніх осіб.