ОБСТАНОВКА ВЧИНЕННЯ ШАХРАЙСТВА В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ ПРАВОВИХ РЕЖИМІВ - Павлова, Наталя (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті на підставі аналізу криміналістичної літератури обстановку вчинення кримінальних правопорушень визначено як систему обраних злочинцем чи об’єктивно його оточуючих фізично-матеріальних та соціальних умов середовища, у яких відбувається кримінальне правопорушення. Відзначено, що кількісний та якісний склад структурних елементів обстановки вчинення кримінальних правопорушень залежать від видів кримінальних правопорушень. Відзначено, що шахраї нерідко пристосовуються до типових факторів у схожій обстановці, внаслідок цього з’являється типовий почерк злочинної діяльності. Щодо обстановки та умов кримінальних правопорушень, вчинених шляхом шахрайства, зауважується, що вони вчиняються під впливом певних економічних, правових, соціальних, політичних, психологічних та інших факторів, що створюють підґрунтя для безперешкодного здійснення обману та сприяють приховуванню протиправних дій. Наголошено, що від того, як правильно слідчий здійснить аналіз просторово-часових характеристик та умов, в яких діяли шахраї, часто залежить результативність усього розслідування у кримінальному провадженні в цілому. Надзвичайно важливим є врахування особливостей обстановки, що складається в умовах надзвичайних правових режимів (епідемії, пандемії, воєнного стану та ін.), які прямо впливають на механізм вчинення вказаних кримінальних правопорушень і, відповідно, на рівень їх розкриття.