ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ КРИМІНАЛІСТИЧНИХ ОБЛІКІВ ОПЕРАТИВНО РОЗШУКОВОГО ПРИЗНАЧЕННЯ - Пиріг, Ігор; Прокопов, Сергій (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті приділено увагу одному з напрямків інформаційно довідкового забезпечення розслідування, а саме формуванню та використанню криміналістичних обліків оперативно розшукового призначення, що зосереджені на трьох рівнях центральному, регіональному та місцевому Розглянуто детальніше окремі види оперативно розшукових обліків, залежно від об’єктів, відомості про які містяться в кожному конкретному обліку, а також завдання та порядок отримання з них криміналістично значущої інформації, звертаючи увагу на проблеми, що існують в експертній діяльності з їх формування та ведення. При розгляді функціонування дактилоскопічного обліку приділено увагу його реалізації з використанням програмно апаратного комплексу АДІС «Дакто 2000», що дає можливість оперативно здійснювати обробку дактилоскопічної інформації та пошук необхідних відомостей щодо осіб певної категорії. Окрему увагу в статті приділено балістичному обліку, оскільки на сьогодні, у зв’язку з розв’язаною росією війною проти нашої країни, збільшилась кількість кримінальних правопорушень, що вчиняються з використанням зброї. Кулегільзотеки, що складають основу балістичного обліку створюються з метою: встановлення фактів використання одних і тих же екземплярів зброї у разі вчинення кількох кримінальних правопорушень; виявлення зброї, що застосовувалась у вчиненні правопорушень серед знайденої, вилученої та добровільно зданої, такої, що була на озброєнні поліції або військових підрозділів та іншої, зареєстрованої на об’єктах дозвільної системи. Розглянуто переваги автоматизованої балістичної інформаційної системи «BalScan», що використовується експертними підрозділами для проведення на якісному рівні роботи з обліку гільз і куль зі слідами вогнепальної зброї. Розглянуто облік грошових знаків, бланків документів та цінних паперів сприяє розслідуванню та попередженню фальшивомонетництва, а також правопорушень, що пов’язані з виготовленням і використанням підроблених документів. Зосереджено увагу на формуванні обліку трасологічних об’єктів у формі натурних предметів зі слідами, вилученими при огляді місця події та інших слідчих (розшукових) дій: взуття; рукавичок; знарядь зламу; транспортних засобів тощо або фотозображень таких слідів. При цьому звертається увага на функціонуванні інформаційної підсистеми «СЛІД» інформаційно телекомунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України», що є нічим інакшим як узагальненням всіх існуючих обліків оперативно розшукового призначення на місцевому та регіональному рівнях. Звертається увага на існуючі проблеми в практичній діяльності з формування та використання обліків, пов’язані з неналежною взаємодією Експертної служби та підрозділів техніко-криміналістичного забезпечення органу досудового розслідування поліції. При цьому зроблено висновки, що існуюча на сьогодні система криміналістичної реєстрації потребує реформування шляхом зосередження криміналістичних обліків оперативно-розшукового призначення в одній службі, а саме у підрозділах з техніко-криміналістичного забезпечення органів досудового розслідування поліції.