ПРОПОРЦІЙНІСТЬ КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ДЕЯКІ КРИМІНАЛЬНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Тімофєєва, Лілія (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті досліджуються питання пропорційності кримінальної відповідальності за деякі кримінальні правопорушення в умовах воєнного стану. З урахуванням аналізу тексту закону про внесення відповідних змін, пояснювальної записки до відповідного законопроєкту та практики ВС з’ясовано, що обтяжуюча обставина «з використанням умов воєнного або надзвичайного стану» за п.11 ч.1 ст. 67 КК України та кваліфікуюча обставина «в умовах воєнного або надзвичайного стану» санкцією у ч. 4 ст. 185, ч. 4 ст. 186, ч. 4 ст. 187 ч. 4 ст. 189, ч. 4 ст. 191 КК України мають однакову правову природу. На основі судової практики Верховного Суду встановлено, що кваліфікація крадіжок в умовах воєнного стану у будь-якому розмірі (зокрема у мінімальному) за ч. 4 ст. 185 КК України є не пропорційним засобом впливу Умови воєнного стану існують по всій території України до закінчення війни. Але це не означає нівелювання основного складу та інших кваліфікуючих ознак складу. Запропоновано уточнити редакцію статті, зокрема з використанням умов воєнного або надзвичайного стану, з використанням безпорадного стану мешканців або інших умов, створених воєнними діями, що полегшують вчинення кримінальних правопорушень в ступені, що значно відрізняється від обставин звичайного життя. Встановлено, що заходи реагування на військові кримінальні правопорушення мають бути пропорційними та співвідносними з іншими кримінальними правопорушеннями. Обмеження щодо можливості застосування звільнення від кримінальної відповідальності видаються недоцільними та такими, що суперечать Конституції. Поступово до цього списку обмежень можна буде додати всі кримінальні правопорушення виходячи з трендів протидії. Це нівелює існування інституту звільнення від кримінальної відповідальності як такого та порушують принципи кримінального права.