ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИННОСТІ У СІМЕЙНІЙ СФЕРІ - Буряк, Катерина (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті зазначено, що у різних країнах наслідкамами злочинності у сімейній сфері можуть бути психічні, фізичні, економічні та сексуальні травми, які можуть стати загрозою для життя і здоров’я не тільки подружжя , а також і їх дітей. Тому злочинність у сімейній сфері - це не тільки вітчизняна проблема, це також і міжнародна проблема. Визначено, що початком попередження злочинності у сімейній сфері в зарубіжних країнах варто вважати результати активності жіночого руху на міжнародному рівні відобразилися у хронології конференцій, у текстах декларацій і конвенцій Організації Об’єднаних Націй (ООН), резолюцій регіональних міжнародних організацій, інших міжнародних документів останніх десятиріч, серед яких, насамперед, слід виділити Конвенцію ООН про ліквідацію усіх форм дискримінації стосовно жінок. Варто також наголосити, що проведене нами вивчення зарубіжного досвіду попередження злочинності у сімейній сфері засвідчило, що у Європі завдяки активним діям міжнародних правозахисних організацій істотно розширилися уявлення про дотримання прав людини, зокрема, змінилося розуміння відповідальності держави за вчинення особою – кривдником або кривдницею кримінального правопорушення. У статті досліджується досвід попередження злочинності у сімейній сфері у США, Швеції, Німеччині, Ізраілі, Греції, Франції, Великобританії. Подальша інтеграція України до ЄС та Євроатлантичного безпекового простору відкриє перед нашою державою чимало інструментів для попередження злочинності у сім’ї. Проте вже зараз в Україні на основі зарубіжного досвіду можна впроваджувати кампанії з підвищення обізнаності про домашнє насильство, надавати юридичну підтримку, забезпечувати безпечне середовище та усунення шкоди від насильства, проводити дипломні програми з гендерного насильства. Отже, осмислення світового досвіду попередження злочинності у сімейній сфері дасть змогу прискорити успішне вирішення цієї проблеми спільними зусиллями державних та не державних інституцій громадськості.