ЩО ЗАСТОСОВУЄТЬСЯ ДО ЗОБОВ’ЯЗАНЬ З ДЕЛІКТІВ У РУМУНСЬКОМУ ТА УКРАЇНСЬКОМУ МІЖНАРОДНОМУ ПРИВАТНОМУ ПРАВІ - Дарієску, Космін; Хмеленко, Катерина (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Сучасна правова співпраця України та Румунії базується на результатах партнерства держав у минулому. Актуальність дослідження пояснюється підвищенням рівня зацікавленості правників обох держав у дослідженні міжнародного приватного права (сімейне, спадкове, право тощо), викликаного посиленням співпраці України та Румунії у сфері транспорту, торгівлі, судноплавства, захисту біженців тощо після початку російсько-української війни у 2014 році. Метою статті є визначення законодавства, що застосовується до деліктних зобов’язань, беручи до уваги як уніфіковані правила вибору права, передбачені міжнародним договором про правову допомогу в цивільних справах, так і законодавчі норми, що застосовуються в обох державах (норми національного права). У роботі були використані як загальнонаукові методи дослідження (аналіз, синтез, аналогія), так і спеціально-юридичні, серед них порівняльно-правовий метод. У статті автори акцентують увагу на стані дослідження деліктних зобов’язань у міжнародному приватному праві в Україні та Румунії. Пояснюють відмінність законодавства щодо вибору права в Україні та Румунії. Проводять аналіз положень Договору між Україною та Румунією про правову допомогу та правові відносини в цивільних справах від 30 січня 2002 року. Описують особливості застосування статей 48, 49 та 50 Закону України "Про міжнародне приватне право”, положень Регламенту Рим ІІ та Цивільного кодексу Румунії. Крім того, науковці обгрунтовують історичний зв’язок співпраці України та Румунії впродовж століть. Основні висновки дослідження полягають у визначенні конкретних норм законодавства на основі детального аналізу законодавства обох держав.