НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ОКРЕМИХ КОНТРТЕРОРЕСТИЧНИХ ПІДРОЗДІЛІВ СЕКТОРУ БЕЗПЕКИ ТА ОБОРОНИ УКРАЇНИ - Турчанікова, Ганна (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті на основі критичного аналізу чинного законодавства, що регулює суспільні відносини у секторі безпеки і оборони держави, розглянуто стан нормативно-правового забезпечення боротьби з тероризмом та організацію і форми взаємодії суб’єктів боротьби з тероризмом. У статті на основі критичного аналізу чинного законодавства, що регулює суспільні відносини у секторі безпеки і оборони держави, розглянуто стан нормативно-правового забезпечення боротьби з тероризмом та організацію і форми взаємодії суб’єктів боротьби з тероризмом. Одним із ключових явищ, що унеможливлює або ускладнює реалізацію національних інтересів та збереження національних цінностей України, є тероризм – суспільно небезпечна діяльність, яка полягає у свідомому, цілеспрямованому застосуванні насильства шляхом захоплення заручників, підпалів, убивств, тортур, залякування або інших посягань на життя чи здоров’я ні в чому не винних людей або погроз вчинення злочинних дій з метою досягнення злочинних цілей. Діяльність центральних органів виконавчої влади, наділених владними повноваженнями у сфері боротьби з терористичною діяльністю, відповідно до їх компетенції та підслідності злочинів координується Службою безпеки України – державним органом спеціального призначення з правоохоронними функціями, який забезпечує державну безпеку України та здійснює "попередження, виявлення, припинення та розкриття кримінальних правопорушень проти миру та безпеки людства, тероризму". Організація взаємодії та координація діяльності суб’єктів боротьби з тероризмом покладається на Антитерористичний центр при Службі безпеки України та здійснюється залежно від рівнів терористичної загрози шляхом обміну інформацією, координації дій суб’єктів боротьби з тероризмом. У разі встановлення рівня терористичної загрози "червоний" (загроза), "синій" (потенційна загроза) та "жовтий" (ймовірна загроза) у формі засідань Міжвідомчої координаційної комісії Антитерористичного центру при Службі безпеки України, а також координаційних груп при регіональних органах Служби безпеки України. У разі встановлення рівня терористичної загрози "червоний (реальна загроза)" взаємодія суб’єктів боротьби з тероризмом здійснюється шляхом спільного виконання бойових завдань у формі проведення антитерористичної операції - комплексу скоординованих спеціальних заходів з попередження, запобігання та припинення терористичної діяльності, звільнення заручників, забезпечення безпеки населення, знешкодження терористів, мінімізації наслідків терористичної діяльності.