ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАКОННОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ПОЛІЦІЄЮ ЗАХОДІВ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРИМУСУ У СФЕРІ ГРОМАДСЬКОГО (ПУБЛІЧНОГО) ПОРЯДКУ ТА БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ДІЇ ПРАВОВОГО РЕЖИМУ ВОЄННОГО СТАНУ - Собакарь, Андрій; Нестерцова-Собакарь, Олександра (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті на основі аналізу чинного законодавства України та практики його застосування, теоретичного осмислення ряду наукових праць з різних галузей знань, з’ясовано сутність, значення та особливості дотримання принципу законності застосування поліцією заходів адміністративного примусу у сфері забезпечення громадського порядку та громадської безпеки під час дії правового режиму воєнного стану. Доведено пряму залежність ефективності забезпечення громадського порядку та громадської безпеки та якісного виконання працівниками поліції своїх повноважень від дотримання принципу ними принципу законності під час застосування заходів адміністративного примусу. Встановлено, що основною передумовою законності застосування заходів адміністративного примусу є дотримання суб’єктами владних повноважень вимог законодавства, зокрема, підстав та особливостей застосування зазначених заходів працівниками поліції у межах здійснення ними правоохоронної діяльності у сфері забезпечення громадського порядку та громадської безпеки. Визначено характерні порушення законності та службової дисципліни в діяльності поліції під час застосування заходів адміністративного примусу у сфері забезпечення громадського порядку та громадської безпеки в умовах дії правового режиму воєнного стану. Сформульовано низку пропозицій та рекомендацій, спрямованих на підвищення ефективності адміністративно-правового забезпечення законності та дисципліни в діяльності поліції, у тому числі шляхом: продовження розбудови зовнішніх та внутрішніх механізмів контролю над діяльністю поліції, зокрема за участю експертів, представників громадянського суспільства, зосередження уваги на заходах, які би надали змогу ефективно запобігати зловживанням поліцейських владою тощо.