РОЛЬ КОНСТИТУЦІЙНИХ НОРМ У ФОРМУВАННІ СОЦІАЛЬНИХ СТАНДАРТІВ: АСПЕКТИ АМЕРИКАНСЬКОГО, ЄВРОПЕЙСЬКОГО ТА УКРАЇНСЬКОГО ПРАВА - Наливайко, Ігор (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У науковій статті досліджено роль конституційних норм у формуванні соціальних стандартів у США, країнах Європейського Союзу та Україні. У статті розглядаються теоретико-правові аспекти, визначення та огляд конституційних положень, їх порівняння з міжнародними стандартами. Звертається увага на взаємодію міжнародного та національного права, імплементацію міжнародних норм у конституційні положення країн, можливі перспективи розвитку соціальних норм, заснованих на конституційних принципах. У статті ретельно аналізується роль міжнародних договорів у формуванні соціальних стандартів та їх імплементація в конституційне поле, розглядається вплив цього процесу на правове середовище. Перспективи розвитку соціальних норм, побудованих на конституційних засадах, визначаються через розширення соціальних прав, адаптацію до сучасних викликів, гармонізацію з міжнародними стандартами. Висновки статті вказують на важливість конституційних норм у забезпеченні соціальних стандартів та вказують потенційні напрямки подальшого розвитку, такі як розширення соціальних прав, адаптація до сучасних викликів та взаємодія з міжнародними стандартами для створення більш справедливого та інклюзивного суспільства. Відзначено можливості для більшого захисту прав громадян та необхідність врахування сучасних викликів для розвитку справедливого та інклюзивного суспільства, заснованого на конституційних принципах.