СУСПІЛЬНА МОРАЛЬ ТА МОРАЛЬНІСТЬ ЯК ОБ’ЄКТИ ДЕРЖАВНО-ПРАВОВОГО ЗАХИСТУ В УКРАЇНІ - ЄМЕЦЬ, Олег (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Метою статті є визначення суспільної моралі та моральності як об’єктів державно-правового захисту в Україні. Встановлено, що поняття «мораль» і «моральність» виникли ще в стародавні часи. Зусилля щодо їх визначення пройшли вагомий еволюційний шлях, що відображено в оприлюднених думках мислителів різних епох. Попри це, дискусії стосовно їх змісту тривають досі, що вказує на неоднозначність їх розуміння. Аргументовано, що поняття «мораль» і «моральність» не треба ототожнювати, а також запропоновано внести певні зміни до чинного законодавства для визначення значення терміна «моральність» як об’єкта державно-правового захисту в Україні, що потребує фахового обговорення. Одержані та оприлюднені результати дослідження можуть бути використані правниками під час заходів щодо захисту суспільної моралі та моральності, а також вченими під час наукових розробок у цій сфері надалі.