СУЧАСНІ ФОРМИ ДІЯЛЬНОСТІ ДЕРЖАВНОЇ МІГРАЦІЙНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ЩОДО ПРОТИДІЇ АДМІНІСТРАТИВНИМ ПРАВОПОРУШЕННЯМ ІНОЗЕМЦІВ - РИЖКОВА, Світлана (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Проаналізовано та визначено види форм діяльності Державно-міграційної служби України щодо ефективного виконання покладених на неї завдань і функцій щодо реалізації державної політики у сферах міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, зокрема адміністративним правопорушенням іноземців. Визначено, що незалежно від класифікації, оптимальне використання тих чи інших форм державного управління формує ефективність діяльності ДМС України щодо виконання покладених на неї завдань загалом, а також у частині протидії адміністративним правопорушенням іноземців. Аналіз форм, що використовуються в державному управлінні, свідчить про те, що їх сукупність – це своєрідне системне утворення, компоненти якого тісно взаємодіють один з одним та не є взаємозамінними. Система форм відіграє в управлінському процесі ДМС України важливу роль. Форми управлінської діяльності відзначаються помітною самостійністю та універсальністю щодо конкретних сфер державного управління, зокрема сфери міграції.