НАПРЯМИ УДОСКОНАЛЕННЯ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Примаков, Каміль (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті проведено дослідження правового регулювання національної безпеки в Україні. Автором проаналізовано поняття національної безпеки та його складові. У статті досліджено систему нормативно-правових актів у сфері забезпечення національної безпеки, визначені основні недоліки законодавства у цій сфері. З’ясовано, що законодавство у сфері забезпечення національної безпеки в Україні не відповідає сучасним викликам та загрозам, пов’язаним із національно безпекою. Аргументовано, що нормативно-правові акти у сфері національної безпеки не належним чином узгоджені між собою та містять ряд недоліків, що негативно впливає на рівень забезпечення національної безпеки. За результатами проведеного дослідження сформульовано висновки та надано пропозиції щодо удосконалення правового регулювання національної безпеки в умовах військового стану. Запропоновано, для досягнення стану покращення та підвищення ефективності правового забезпечення національної безпеки в Україні необхідно розробити систематизовану, логічно зв’язану та взаємопов’язану нормативну базу в даній сфері, узгодити термінологічні поняття між собою, повноваження суб’єктів забезпечення національної безпеки. Це допоможе вирішити ті важкі виклики, які стоять перед системою національної безпеки та створити правове підґрунтя для її ефективного розвитку. Обґрунтовано, що головною метою правового регулювання національної безпеки є створення цілісної та комплексної державної політики у сфері національної безпеки, яка має бути розрахована як на сьогоднішній день так і на перспективу. Законодавство у сфері національної безпеки повинно відображати сучасні виклики та загрози і містити чіткі заходи для їх протидії, а також містити ефективні механізми впровадження законодавчих приписів, що діють не тільки для суб’єктів системи безпеки і оборони, але й для всіх суб’єктів суспільних відносин, які можуть бути залучені до виконання завдань, пов’язаних із забезпеченням національної безпеки.