ПРАВА І СВОБОДИ ЛЮДИНИ ТА ГРОМАДЯНИНА НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ: ОСНОВНІ ПОРУШЕННЯ ТА МЕХАНІЗМИ ЗАХИСТУ - Наливайко, Лариса (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Статтю присвячено визначенню основних порушень у сфері прав і свобод людини і громадянина на тимчасово окупованих територіях та визначенню механізмів їх захисту. Досліджено та систематизовано чинне законодавства України з питань визначення правового статусу особи на тимчасово окупованих територіях України. Обґрунтовано масове порушення прав і свобод людини та громадянина на тимчасово окупованих територіях. Визначено, що найбільшого порушення зазнали особисті, економічні, соціальні та культурні права громадян. Проведено детальний аналіз порушень цих прав на тимчасово окупованих територіях. Наголошено, що перелік прав і свобод людини та громадянина, що систематично обмежуються чи порушуються, може бути розширений через збройну агресію рф. Досліджено інструменти захисту прав людини на тимчасово окупованих територіях. Визначено місце і роль міжнародного співробітництва у захисті прав і свобод людини і громадина на тимчасово окупованих територіях. Акцентовано увагу на необхідності застосування комплексного підходу у механізмі захисту прав людини на тимчасово окупованих територіях для досягнення найбільш дієвих результатів.