ОСОБЛИВОСТІ УЧАСТІ ПОЛІЦІЇ В ФУНКЦІОНУВАННІ ДОЗВІЛЬНОЇ СИСТЕМИ В ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ - Юнін, Олександр (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У дослідженні висвітлено підходи науковців та нормативне визначення поняття дозвільної системи, її основних елементів у контексті участі в її функціонуванні Національної поліції України. Вказується, що дозвільну систему можна розглядати в широкому та вузькому розумінні. Також дозвільна система – це певна дозвільна процедура, яка регламентує дії різних учасників суспільних відносин; це специфічна діяльність органів державної влади щодо здійснення контролю за дотриманням спеціальних правил дозвільної системи; дозвільна система є засобом забезпечення реалізації фізичними та юридичними особами конкретних прав на об’єкти, що перебувають у обмеженому користуванні. У статті також наголошується, що адміністративні послуги Національної поліції України у сфері дозвільної діяльності є складовою надання поліцейських послуг, які включають контроль за дотриманням фізичними та юридичними особами правил, передбачених дозвільною системою (зберігання зброї тощо). Наголошується, що під час воєнного стану повноваження поліції видавати дозволи на придбання, зберігання та носіння мисливської зброї набули актуальності та важливості для відсічі збройної агресії росіян, а іншим важливим напрямком діяльності поліції став облік вогнепальної зброї, особливо на деокупованих територіях. У статті наголошується, що в умовах воєнного стану з метою відсічі збройної агресії російських окупантів лібералізовано порядок отримання громадянами дозволу на придбання, зберігання та носіння мисливської нарізної, гладкоствольної зброї та патронів. При цьому головною особливістю є те, що така лібералізація, яка полягає у скороченні переліку документів, необхідних для отримання дозволу, припиняється після закінчення воєнного стану, оскільки до уповноважених органів все одно потрібно буде подавати весь необхідний пакет документів для отримання дозволу.