АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ЗАХОДИ ЗАПОБІГАННЯ ТА НЕЙТРАЛІЗАЦІЇ ВНУТРІШНІХ І ЗОВНІШНІХ ІНФОРМАЦІЙНИХ ЗАГРОЗ НАЦІОНАЛЬНІЙ БЕЗПЕЦІ УКРАЇНИ - КАЛАШНИК, Андрій (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
На підставі аналізу чинного законодавства та наукових здобутків сформовано поняття «інформаційні загрози» та досліджено заходи запобігання та нейтралізації таких загроз для цілісності національної безпеки України. Розгляд окресленої теми у сьогоднішніх реаліях є досить актуальним, адже вирішення питань національної безпеки становить важливий елемент для потужного розвитку країни. Висвітлено стан забезпечення національної безпеки в Україні. Доведено, що національна безпека є складною соціально-економічною проблемою, зумовленою різними чинниками, аналіз яких дозволив розглянути безпеку в сучасних умовах як невід’ємну умову діяльності людей, соціальних груп, суспільств, держав і світового співтовариства. Наголошено на доцільності визначення сучасних загроз інформаційній безпеці країни та заходів подолання деструктивних чинників їх поширення, особливо в умовах дії правового режиму воєнного стану. Найбільшу увагу приділено інформаційним загрозам (інформаційній війні), що мають на меті створення бажаних для організаторів інформаційної пропаганди сукупності точок зору, громадської думки, взаємодоповнюючих логічних процесів мислення та думок із певних питань, що призводить до внутрішнього «розколу» країни.