ДЕЯКІ АСПЕКТИ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАДАННЯ ЕЛЕКТРОННИХ ПУБЛІЧНИХ ПОСЛУГ ОБ’ЄДНАНИМИ ТЕРИТОРІАЛЬНИМИ ГРОМАДАМИ В УКРАЇНІ - ТИЩЕНКОВА, Ірина (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Усесвітній розвиток інформаційних технологій, їх широке застосування у всіх сферах життя вимагають перетворення державних процесів відповідно до сучасних умов, зокрема надання адміністративних та інших публічних послуг в електронній формі. Головна мета переведення адміністративних послуг в електронний формат – зробити державне управління більш ефективним. А це вимагає оптимізації адміністративних послуг, перегляду процесів взаємодії між органами влади, налагодження електронної взаємодії державних реєстрів тощо. На сьогодні до сфери публічних послуг віднесені послуги, що надаються органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями, які належать до сфери їх управління, і є результатом здійснення ними владних повноважень. Важлива роль у розбудові України як соціальної, правової, демократичної держави належить запровадженню реформи з децентралізації влади, яка зумовлює відповідні процеси розвитку інституту об’єднаної територіальної громади як первинного суб’єкта місцевого самоврядування. Створення об’єднаних територіальних громад стало основою для формування сприятливого життєвого середовища, необхідного для всебічного розвитку людини, її самореалізації та захисту прав. У сучасних умовах поступу інформаційного суспільства реформа будь-якої галузі передбачає широке використання інформаційно-комунікаційних технологій (далі – ІКТ) для досягнення необхідного рівня ефективності та результативності. Запровадження ефективних інформаційно-комунікаційних інновацій у діяльність об’єднаних територіальних громад є актуальним, адже надає найкращі можливості сфокусуватися на потребах громадян. Саме завдяки використанню ІКТ місцева влада поліпшує умови, необхідні для забезпечення належної реалізації громадянами своїх прав та охоронюваних законом інтересів.