АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ В УМОВАХ ОСОБЛИВИХ ПРАВОВИХ РЕЖИМІВ - ЧАПЛИНСЬКИЙ, Костянтин (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Висвітлено актуальні проблемні питання здійснення досудового розслідування в умовах особливих правових режимів, зокрема воєнного стану, епідемії, пандемії тощо. Визначено особливості організації розслідування залежно від слідчих ситуацій, що склалися на початковому етапі розслідування, а також організаційно-тактичного забезпечення проведення слідчих (розшукових) дій під час пандемії або епідемії, проблемні питання документування військових злочинів. Визначено сутність та основні форми взаємодії під час досудового розслідування. Наголошено, що діяльність працівників правоохоронних органів повинна мати конкретну структуру, що буде варіюватися залежно від конкретних обставин, наявних при розслідуванні певних кримінальних правопорушень. Системна й узгоджена діяльність працівників підрозділів Національної поліції дозволяє проводити окремі слідчі (розшукові) дії швидко та раціонально, отримувати достатній обсяг доказової (орієнтуючої) інформації. Акцентовано увагу на необхідності створення дієвої сучасної системи криміналістичного забезпечення проведення процесуальних дій, організації досудового розслідування, а також на проблемних питаннях використання спеціальних знань. Наголошено на ступені поінформованості слідчих і працівників оперативних підрозділів Національної поліції щодо особливостей перебігу пандемії (епідемії), специфіки здійснення досудового розслідування, порядку дій під час організації проведення окремих слідчих розшукових дій за участю учасників кримінального процесу (підозрюваного, потерпілого, свідка). Визначено, що, окрім тактичних прийомів, слідча тактика розробляє і тактичні рекомендації, у зв’язку з цим запропоновано визначення тактичної рекомендації під час досудового розслідування в умовах особливих правових режимів як моделі поведінки слідчого під час проведення процесуальних дій, котра має тактичні, медичні та психологічні особливості її реалізації. Охарактеризовано тактичні особливості проведення окремих процесуальних дій, передбачених КПК України, що мають розшуковий та пізнавальний характер. Документування воєнних злочинів вимагає від працівників правоохоронних органів досить чіткого планування своїх дій, особливо на початковому етапі розслідування. Зважаючи на це, розробка практичних рекомендацій щодо слідчих і оперативних підрозділів Національної поліції є одним із важливих напрямів досягнення мети кримінального провадження.