ОКРЕМІ ПИТАННЯ ФІКСАЦІЇ СЛІДІВ, ПРЕДМЕТІВ ТА ОБСТАНОВКИ У ПРОТОКОЛАХ ОГЛЯДУ ВІДПОВІДНО ДО КПК УКРАЇНИ - ЧЕПУРКО, Вадим; АНТОНОВА, Софія (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2026)
У статті досліджуються теоретичні та практичні аспекти опису і фіксації слідів, предметів, речей та обстановки у протоколах огляду відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу України (КПК України). Аналізуються процесуальні вимоги до змісту та структури протоколу огляду, порядок їх виявлення, опису, фотографування та упаковки. Розглядається значення належного документування речових доказів для забезпечення їх допустимості у кримінальному провадженні. Розкриваються основні вимоги щодо фіксації виявлення, вилучення та дослідження і подальшого збереження слідів. На підставі аналізу результатів судово-слідчої практики проаналізовано типові недоліки, яких припускаються слідчі під час складання протоколів, та надано рекомендації щодо їх недопущення у подальшому. Фіксація матеріальних об’єктів, які пов’язані з обставинами вчинення кримінального правопорушення у протоколі огляду, є основним способом процесуального закріплення доказів. Вона вимагає об’єктивності, повноти та точності. Процедура має бути детальною і фіксувати у протоколі кожен виявлений об’єкт, а також усі обставини, які мають значення для кримінального провадження.