ОСОБЛИВОСТІ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ДІТЕЙ, БЕЗВІСНО ЗНИКЛИХ НА ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ - ПРИЛОВСЬКИЙ, Володимир; ТОЛМАЧОВА, Юлія (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2026)
У статті проаналізовано особливості ідентифікації дітей, безвісно зниклих на тимчасово окупованих територіях України, за відсутності можливості проведення ДНК-досліджень. Актуальність дослідження зумовлена збройною агресією проти України, що спричинила масові випадки примусового переміщення, депортації та безвісного зникнення дітей, установлення особи яких істотно ускладнюється через утрату доступу до біологічних зразків, документів та інших ідентифікаційних джерел. Зокрема, досліджено ефективність альтернативних криміналістичних методів установлення особи дитини, серед яких – дактилоскопічна ідентифікація, судово-стоматологічні дослідження, габітоскопія, використання технологій штучного інтелекту (далі – ШІ) для моделювання вікових змін зовнішності, а також цифрова криміналістика та OSINT-розвідка. Окрему увагу приділено аналізу цифрових слідів, біометричних даних, медичної документації та міжвідомчої взаємодії як важливих інструментів пошуку й підтвердження особи дитини в умовах воєнного конфлікту та окупації. Обґрунтовано доцільність комплексного застосування альтернативних криміналістичних засобів ідентифікації, що забезпечують підвищення ефективності розшуку дітей за відсутності можливості використання молекулярно-генетичних методів. Визначено значення аналізу цифрової інформації, відкритих джерел, електронних реєстрів, біометричних відомостей і медичних даних для формування доказової бази та підтвердження особи дитини. Також визначено перспективні напрями вдосконалення нормативно-правових і технічних механізмів ідентифікації зниклих дітей, спрямованих на підвищення ефективності міжвідомчої взаємодії та використання сучасних цифрових технологій у криміналістичній діяльності.