АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕІНТЕГРАЦІЇ ВЕТЕРАНІВ ДО МИРНОГО ЖИТТЯ: ПРОБЛЕМИ МІЖВІДОМЧОЇ ВЗАЄМОДІЇ - КОВАЛЬОВ, Ігор (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз адміністративно-правового забезпечення реінтеграції ветеранів до мирного життя як одного з пріоритетних напрямів державної ветеранської політики України в умовах сучасних безпекових викликів. Досліджуються особливості правового регулювання процесів соціальної, психологічної, професійної та медичної адаптації ветеранів після повернення з військової служби, а також роль органів публічної влади у забезпеченні ефективної системи підтримки ветеранів та членів їхніх сімей. Особлива увага приділяється проблемам міжвідомчої взаємодії органів державної влади, місцевого самоврядування, закладів охорони здоров’я, соціальних служб, правоохоронних органів та громадських організацій у сфері реалізації ветеранської політики. Наголошено, що недостатній рівень координації між суб’єктами публічного адміністрування, дублювання повноважень, фрагментарність нормативно-правового регулювання та відсутність єдиного механізму інформаційного обміну негативно впливають на ефективність реалізації державних гарантій для ветеранів. Аналізуються проблеми надання адміністративних і соціальних послуг ветеранам, забезпечення їх працевлаштування, професійної перепідготовки, психологічної реабілітації та інтеграції у цивільне суспільство. Досліджено міжнародний досвід реалізації ветеранської політики, зокрема практику держав – членів Європейського Союзу та США щодо функціонування міжвідомчих систем підтримки ветеранів, цифровізації адміністративних процедур і розвитку комплексних програм реінтеграції. Визначено, що ефективна модель ветеранської політики повинна ґрунтуватися на принципах міжвідомчої координації, доступності адміністративних послуг, прозорості публічного управління та партнерства держави з громадянським суспільством. Окрему увагу приділено необхідності вдосконалення адміністративно-правових механізмів взаємодії між органами влади, упровадження єдиних цифрових реєстрів ветеранів, посилення контролю за реалізацією державних програм та розвитку системи електронних сервісів у сфері ветеранської політики. Обґрунтовано, що належне адміністративно-правове забезпечення процесів реінтеграції ветеранів є важливою передумовою їх успішної адаптації до мирного життя, підвищення рівня соціального захисту та зміцнення довіри до державних інституцій.