НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПРЕДСТАВНИЦТВА ВІЙСЬКОВИХ ЧАСТИН ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ У СУДОВИХ ПРОЦЕСАХ В УМОВАХ ПРАВОВОГО РЕЖИМУ ВОЄННОГО СТАНУ - КРИВЕНКО, Олександр; ПІТКОВ, Ігор (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз нормативно-правового регулювання представництва військових частин Державної прикордонної служби України у судових процесах в умовах дії правового режиму воєнного стану, запровадженого Указом Президента України № 64/2022 від 24 лютого 2022 р. та подовженого Указом Президента України № 40/2026 від 12.01.2026, затвердженим Законом України № 4757-IX від 14.01.2026. Дослідження зосереджено на визначенні особливостей правового статусу військових частин ДПСУ як суб’єктів публічного права та специфіці реалізації ними права на судовий захист через інститут процесуального представництва. Проаналізовано систему нормативних актів, що регулюють діяльність ДПСУ, адміністративне, цивільне та господарське судочинство в умовах воєнного стану, а також положення процесуального законодавства щодо участі органів військового управління та військових формувань у судових спорах. Особливу увагу приділено впливу воєнного стану на доступ до правосуддя, трансформацію процесуальних форм і механізмів захисту прав та інтересів військових частин, зокрема запровадження дистанційного судочинства, зміну територіальної підсудності, особливості перебігу та зупинення процесуальних строків, а також обмеження щодо використання інформації з обмеженим доступом. Виявлено низку проблемних аспектів здійснення судового представництва військових частин ДПСУ, зокрема асиметрію доступу до правосуддя внаслідок виконання бойових і спеціальних завдань, організаційні та кадрові ускладнення діяльності юридичних служб, множинність суб’єктів представництва та ризики порушення принципів змагальності, рівності сторін і правової визначеності. Обґрунтовано необхідність удосконалення нормативно-правової бази з урахуванням балансу між імперативами національної безпеки, ефективністю функціонування сектору безпеки і оборони та дотриманням конституційних гарантій справедливого судочинства. Сформульовано пропозиції щодо розвитку спеціального процесуального регулювання участі військових частин у судових процесах в умовах воєнного стану, зокрема шляхом уточнення повноважень суб’єктів представництва, уніфікації процесуальних механізмів, обмеження строків зупинення проваджень та посилення інституційних гарантій судового захисту публічних інтересів.