РЕФОРМУВАННЯ КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВИХ ЗАСОБІВ ПРОТИДІЇ СЕКСУАЛЬНІЙ ЕКСПЛУАТАЦІЇ ДІТЕЙ: НОВЕЛИ ЗАКОНОПРОЄКТУ № 15294 - ПЄТКОВ, Валерій; ЮНІН, Олександр (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2026)
У статті проаналізовано положення законопроєкту № 15294 щодо реформування кримінально-правових засобів протидії сексуальній експлуатації дітей та окреслено його значення для подальшого розвитку кримінального законодавства України. Обґрунтовано актуальність дослідження з огляду на поширення сучасних форм сексуальної експлуатації дітей у цифровому середовищі, необхідність загалом удосконалення та осучаснення кримінально-правових механізмів захисту дітей та триваючу дискусію щодо меж криміналізації діянь, пов’язаних з обігом порнографічних матеріалів. Проаналізовано міжнародно-правові засади кримінально-правової охорони дітей від сексуальної експлуатації, зокрема положення Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства та Факультативного протоколу до Конвенції ООН про права дитини щодо торгівлі дітьми, дитячої проституції та дитячої порнографії. Установлено, що відповідність національного законодавства положенням зазначених міжнародних актів є важливим критерієм оцінки сучасних законодавчих ініціатив у сфері захисту дітей. Досліджено запропоновані законопроєктом зміни до статей 301–303 Кримінального кодексу України. Особливу увагу приділено питанням розмежування кримінально-правової оцінки обігу порнографічних матеріалів між повнолітніми особами та діянь, пов’язаних із сексуальною експлуатацією дітей, удосконаленню конструкцій окремих складів кримінальних правопорушень, розширенню кола кваліфікуючих ознак, посиленню відповідальності за найбільш небезпечні форми сексуальної експлуатації дітей. Окремо проаналізовано новели щодо криміналізації поширення порнографічних матеріалів без згоди особи, яка на них зображена, як одного із проявів адаптації кримінального законодавства до сучасних викликів цифрового середовища. У результаті дослідження встановлено, що законопроєкт № 15294 загалом спрямований на посилення кримінально-правового захисту дітей від сексуальної експлуатації, подальшу імплементацію міжнародних стандартів та вдосконалення механізмів кримінально-правової охорони прав і законних інтересів дитини. Позитивно оцінено запропоноване посилення відповідальності за злочини, пов’язані з дитячою порнографією, комерційною сексуальною експлуатацією дітей та використанням залежного становища потерпілих, а також урахування положень Ланцаротської конвенції під час формування кваліфікуючих ознак окремих складів кримінальних правопорушень. Водночас обґрунтовано, що найбільш дискусійним аспектом законопроєкту залишається перегляд підходів до криміналізації обігу порнографічних матеріалів між повнолітніми особами, який актуалізує питання щодо меж кримінально-правового втручання, ролі суспільної моралі як об’єкта кримінально-правової охорони та подальших напрямів удосконалення правового регулювання відповідних суспільних відносин.