РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ЗАЙНЯТТЯ РИБНИМ ПРОМИСЛОМ: АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ - ЄФІМОВ, Микола; ЗАГОРОВСЬКА, Ілона (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Досліджено актуальні проблеми розслідування незаконного зайняття рибним промислом. Зазначено, що найпоширенішою проблемою у розслідуванні протиправних діянь у сфері незаконного полювання і риболовлі та конкретно незаконного зайняття рибним промислом є брак новітніх технологічних рішень, які могли б допомогти у виявленні зазначених порушень, а також вдосконалити систему контролю над вказаною діяльністю. Крім того, відсутність міжнародної співпраці та технологічних інновацій для ефективності у протидії та розслідуванні досліджуваної негативної діяльності є ще окремими чинниками неефективної реалізації кримінальних проваджень цієї категорії. Тобто важливим аспектом розслідування є постійне вдосконалення тактичних прийомів проведення окремих процесуальних дій і технічних засобів, які будуть забезпечувати максимальну ефективність протидії незаконному рибальству. Зазначено, що незаконне зайняття рибним промислом призводить до надмірного вилову риби та порушення екосистем у водних басейнах. Вказане загрожує різноманіттю видів та може призвести до вимирання популяцій деяких видів риб, що буде мати негативний вплив на рибне господарство. Крім того, незаконний рибний промисел створює нелегальну конкуренцію для легальних риболовецьких компаній і господарств, що в подальшому може призвести до зменшення їх доходів і втрати робочих місць у визначеній галузі. Відмічено, що важливо враховувати правовий контекст і міжнародні угоди, які регулюють рибальську галузь, а також співробітничати на міжнародному рівні для ефективного контролю над незаконним рибальством. Потреба якнайшвидшого запровадження вказаних засобів та технологій (застосовування супутникових систем, таких як Landsat, Sentinel; обладнання риболовних суден системами GPS, RFID-мітки; засобів візуалізації) та їх ефективного використання полягає в їхній спроможності забезпечувати контроль над рибною промисловістю. Крім того, новітні технології, як-от: супутниковий моніторинг і аналіз відомостей, слугуватимуть для встановлення незаконної активності у досліджуваній сфері. І беззаперечно важливим заходом є профілактична діяльність уповноважених осіб стосовно роз’яснень кримінально-караних наслідків незаконного рибальства.