СТАНОВЛЕННЯ КОНЦЕПЦІЇ ЗЛОВЖИВАННЯ ПРАВОМ: ВІД СТАРОДАВНЬОГО РИМУ ДО ХІХ СТОРІЧЧЯ - ЛАЗАРЄВ, Віктор (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Зазначено, що проблематика зловживання правом почала розглядатися ще римськими юристами. Римське право ще не знає самого поняття зловживання правом і не формулює заборону зловживання правом як загальний принцип права. Пізніше про факти різних зловживань у римському праві достовірно свідчать джерела писаного римського права. Епоха буржуазних революції слугує формуванню концепції «зловживання правом» у сучасному розумінні і знаходить своє відображення на нормативному рівні. Категорія «зловживання правом» знайшла відображення у: ст. ст. 4, 11 Декларації прав людини і громадянина (1789), Прусському земському уложенні (1794), Саксонському цивільному уложенні (1863), Цивільному уложенні Німецької імперії (1896), Швейцарському цивільному уложенні (1907), цивільному законодавстві інших країн.