«СЛОВНИК СУЧАСНОГО ПОЛІЦЕЙСЬКОГО» ЯК ІНСТРУМЕНТ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - УДОВІЧЕНКО, Лілія (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Окреслено засади створення «Словника сучасного поліцейського», адже працівники Національної поліції України у своїй професійній діяльності активно послуговуються фаховою термінологією. Аналіз наукових і лексикографічних праць засвідчив, що на сьогодні українська поліційна термінологія як система професійної лексики не виокремлена і як самостійна не вивчалася, не підлягала лексикографуванню, що й обґрунтовує актуальність цієї наукової розвідки. Висвітлено проблеми виокремлення поліційної термінології з погляду суміжності з іншими фаховими мовами. Представлено багаторівневу джерельну базу словника й охарактеризовано загальні підходи і принципи його створення. Запропоновано структуру словникової статті відповідно до фахових функцій словника й надано зразки її оформлення. Зазначений словник дозволить сформувати спеціалізовану систему понять, що забезпечить мовні потреби фахової поліційної діяльності.