ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ПРАВОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ АДВОКАТА В АДМІНІСТРАТИВНОМУ СУДОЧИНСТВІ - ГУСЕЙНЛІ, Аласкар (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Розглянуто основні проблеми правового регулювання діяльності адвоката в адміністративному судочинстві. Зауважено, що на сьогодні законодавство, котре регламентує професійну правову діяльність адвокатів в Україні, перебуває у стані оновлення та модернізації. Саме сфера адміністративного регулювання діяльності адвокатів потребує правового регулювання в аспекті визначення правового статусу адвоката, гарантій здійснення адвокатської діяльності, належного правового закріплення та застосування на практиці положень щодо прав та обов’язків адвокатів в адміністративному судочинстві. Також акцентовано увагу на тому, що з метою модернізації адвокатури необхідно врахувати такі потреби: 1) реформування інституту адвокатури шляхом запозичення міжнародно-європейської практики діяльності та функціонування адвокатури; 2) законодавче удосконалення правових положень Кодексу адміністративного судочинства України та Кримінального процесуального кодексу України з метою забезпечення можливості використання адвокатами на практиці своїх законних прав та підвищення безпеки адвокатів під час судового процесу; 3) удосконалення національного законодавства у сфері діяльності українських адвокатів за кордоном та відповідно іноземних адвокатів на території України; 4) покращення системи підвищення кваліфікації адвокатів в Україні та забезпечення на законодавчому рівні необхідної підготовки та перепідготовки адвокатів в Україні. Визначено основні проблеми правового регулювання правової діяльності адвоката в адміністративному судочинстві. Зроблено висновок про те, що застарілість та неузгодженість адміністративно-правових норм чинного законодавства призводить до неможливості реалізації адвокатом його законних прав та обов’язків. Наголошено на тому, що незакріплений чіткий перелік повноважень адвоката як учасника адміністративного судочинства призводить до певних труднощів у захисті прав, свобод та інтересів особи, а також до того, що роль адвоката в адміністративному судочинстві стає факультативною. А це створює перешкоди для реалізації громадянами свого конституційного права на захист у межах адміністративно-деліктного провадження.