АДМНІСТРАТИВНА ПРОЦЕДУРА ТА ЇЇ СПІВВІДНОШЕННЯ ІЗ СУМІЖНИМИ ПОНЯТТЯМИ - ГАРІФУЛЛІН, Максим (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Розглянуто принципове значення понять «адміністративний процес», «адміністративна процедура» та «адміністративне провадження», а також складні зв’язки між ними у сфері правової доктрини. Правильне розуміння та застосування цих термінів має першочергове значення для забезпечення ефективного правового регулювання та захисту прав, свобод і законних інтересів фізичних та юридичних осіб у їхніх відносинах із органами державного управління та судовою системою. Акцентовано на тому, що використання специфічних термінів у законодавчих актах і правових документах відіграє ключову роль у формуванні практики адміністративного права. Незважаючи на різницю в термінології в різних країнах із розвиненими системами адміністративного права, головна мета залишається незмінною – досягти чесного та справедливого адміністративного процесу, котрий підтримує права та інтереси всіх зацікавлених сторін. Проаналізовано відмінності між адміністративним процесом, адміністративною процедурою та адміністративним провадженням шляхом висвітлення їх окремого застосування та наслідків у юридичній практиці. Крім того, досліджено значення ефективного правового регулювання та його вплив на якість адміністративної практики. Стверджується, що використання відповідних термінів не тільки допомагає в розробці чітко визначених правових процесів, але й сприяє послідовному тлумаченню та застосуванню законів державною адміністрацією та судами. Отже, ця синергія приводить до захисту та зміцнення прав людини та сприяє законній діяльності юридичних осіб. Детально досліджено адміністративні процедури в різних країнах із розвиненими системами адміністративного права задля здійснення порівнянь та отримання важливих висновків. Дослідження підкреслює, що хоча термінологічні варіації можуть існувати, кінцева мета є універсальною – справедлива реалізація та захист індивідуальних і колективних прав та інтересів у межах адміністративної взаємодії. Підкреслено нагальну необхідність узгодженого підходу до адміністративної процедури та термінології в різних юрисдикціях. Така стандартизація не лише покращить правову ясність, але й посилить міжнародне співробітництво та транскордонну правову практику.