ЗЛОВЖИВАННЯ ПАТЕНТНИМ ПРАВОМ У ФАРМАЦЕВТИЧНІЙ СФЕРІ ЧЕРЕЗ ВИДАЧУ «ВІЧНОЗЕЛЕНИХ ПАТЕНТІВ»: ПРОБЛЕМИ ТА ЗАКОНОДАВЧІ ІНІЦІАТИВИ - ДУНАЙ, Валерія; МЕНІВ, Любов (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Розглянуто питання зловживання патентним правом у фармацевтичній сфері через видачу «вічнозелених патентів» та наслідкам таких порушень, а саме монополізації провідних фармацевтичних компаній, обмеженню доступу людей до відповідних ліків чи послуг, уповільненню економічного розвитку та науково-технічного прогресу в Україні. Також проаналізовано положення Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» про видачу примусових ліцензій, процедуру їх отримання в умовах розповсюдження глобальної пандемії коронавірусу. Розглянуто законодавчі ініціативи щодо регулювання сфери інтелектуальної власності у сфері фармації. Зокрема, ідеться про умови патентоспроможності лікарських засобів та можливості оскарження заявки на патент будь-якою особою, чиї права були порушені. Крім того, окреслено коло питань, які потребують доопрацювання задля забезпечення прозорості процедури отримання патенту на лікарський засіб, неможливості зловживання патентним правом та виходу на ринок нових, більш бюджетних і доступних ліків.