ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ ЗАРУБІЖНОГО ДОСВІДУ ЗАПОБІГАННЯ ТА ПРОТИДІЇ ДОМАШНЬОМУ НАСИЛЬСТВУ В УКРАЇНСЬКУ ПРАВОЗАСТОСОВНУ ПРАКТИКУ: НАПРЯМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - ЛІКАРЕНКО, Олександр (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Здійснено аналіз та оцінку імплементації міжнародного досвіду у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. Зосереджено увагу на вивченні та порівнянні нормативних та інституційних механізмів, що використовуються у різних країнах із метою боротьби із зазначеним явищем. Розглянуто практичний досвід низки зарубіжних країн, проаналізовано його придатність та ефективність для української системи. Детально розкрито основні аспекти імплементації міжнародного досвіду у контексті української дійсності, зокрема, управління превентивними програмами, захист прав жертв, підтримка сімейних структур. Звернено увагу на проблеми та перспективи впровадження найкращих практик зарубіжних країн у національну стратегію боротьби з домашнім насильством. Зроблено акцент на необхідності адаптації міжнародного досвіду з огляду на специфіку української ситуації, а також на важливості системного підходу та співпраці між усіма зацікавленими сторонами для досягнення успішних результатів у протидії домашньому насильству. До найбільш значущих шляхів імплементації позитивних надбань зарубіжного досвіду в українську правозастосовну практику запропоновано віднести: створення розгалуженої мережі притулків, кризових центрів, гарячих ліній за прикладом розвинених країн для забезпечення безпеки та психологічної допомоги жертвам насильства; активне залучення громадських організацій до розробки та реалізації програм протидії насильству, проведення інформаційних кампаній з підвищення обізнаності населення; впровадження корекційних програм для осіб, які вчиняють насильство, з метою зміни їхньої поведінки та попередження рецидивів; внесення змін до законодавства з метою криміналізації психологічного насильства як окремого злочину, адже в багатьох країнах психологічне насильство розглядається як кримінальне правопорушення, тощо.