ТЕОРЕТИЧНІ ПІДХОДИ НАУКОВЦІВ ДО ПРОБЛЕМИ ЦІННІСНО-СМИСЛОВОЇ СФЕРИ НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - ДЕРЕВЯНЧЕНКО, Роман (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Розглянуто підходи зарубіжних та вітчизняних науковців до проблем цінностей, смислу, ціннісно-смислової сфери та ціннісних орієнтацій науково-педагогічних працівників. Встановлено, що сучасні дослідження зв’язків між цінностями і смислами вказують на їхню взаємозалежність – вона розкривається в понятті ціннісно-смислової сфери особистості. Проаналізовано структуру ціннісно-смислової сфери особистості, що впливає на рівень розвитку особистості науково-педагогічного працівника, робить поведінку стійкою і сприяє адаптації до змін. Розглянуто сучасні підходи до поняття ціннісних орієнтацій, що розкривають змістовний бік спрямованості особистості науково-педагогічних працівників, допомагають самовизначитися та реалізуватися у професії.