ПРАВОВИЙ РЕЖИМ НАДЗВИЧАЙНОГО СТАНУ ЯК ЕЛЕМЕНТ ІНСТИТУТУ НАДЗВИЧАЙНИХ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИХ РЕЖИМІВ: ПОНЯТТЯ ТА ЗМІСТ - ГІДА, Ольга (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Висвітлено питання щодо поняття та сутності надзвичайного стану як надзвичайного правового режиму, викладено розуміння поняття правового режиму, а також окреслено характерні ознаки, особливості введення та обмеження, що мають місце внаслідок його настання. Проаналізовано позиції вчених щодо розуміння поняття правового режиму та встановлено, що науковці часто ототожнюють поняття правового режиму та правового регулювання. Також у ході дослідження було детерміновано, що на сьогодні правовою основою обмеження прав та свобод людини внаслідок введення надзвичайного стану є Конституція України, Закон України «Про правовий режим надзвичайного стану», інші закони України та укази Президента України про введення надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях. Визначено, що правовий режим надзвичайного стану вводиться для усунення загрози та якнайшвидшої ліквідації особливо тяжких надзвичайних ситуацій. Акцентовано увагу на тому, що запровадження надзвичайного стану жодною мірою не повинно впливати на базові права громадян, що затвердженні Конституцією України; обмежуються лише ті права, що теоретично можуть посилити негативні наслідки надзвичайного стану. Визначено, що введення надзвичайного стану характеризується особливими умовами введення, що передбачені законодавством, а також перерозподілом повноважень та компетенції державних органів, відповідальних за впровадження надзвичайного стану. Підкреслено, що введення правового режиму надзвичайного стану має відповідати принципам державної, суспільної необхідності, об’єктивності, доцільності та відповідальності за можливі наслідки для держави та суспільства, адже, незважаючи на введення правового режиму надзвичайного стану, людина залишається найвищою соціальною цінністю в державі, та ті обмеження, що визначені законодавцем, не можуть бути підставою для протиправної поведінки стосовно людини.