ЗНАЧЕННЯ АНАЛІЗУ СТАНУ РОЗКРИТТЯ ТА РОЗСЛІДУВАННЯ НЕРОЗКРИТИХ ЗЛОЧИНІВ, СКОЄНИХ У МИНУЛІ РОКИ - СТРАТОНОВ, Василь; ДЗЮРБЕЛЬ, Андрій (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Врахування абсолютних показників кількості розкритих злочинів свідчить лише про рівень роботи правоохоронних органів з їх розкриття, а от при визначені рівня ефективності діяльності в цілому необхідно враховувати дані про нерозкриті кримінальні злочини, що дозволяє отримати повну інформаційну модель якості роботи відповідного органу і, як наслідок, підрозділу та конкретних осіб. Аналіз практики розкриття і розслідування нерозкритих злочинів минулих років засвідчив, що ефективність роботи за цим напрямом забезпечується на основі об’єднання зусиль органів досудового розслідування, процесуальних керівників, слідчих суддів та оперативних підрозділів із залученням комплексу рекомендацій, спрямованих на вдосконалення діяльності з розкриття і розслідування нерозкритих злочинів минулих років, за різними формами взаємодії цих підрозділів і посадових осіб загалом та окремих працівників зокрема. Тому в представленому дослідженні приділено увагу саме цьому питанню. Звичайно, на процес розкриття та розслідування злочинів впливають певні чинники як об’єктивного, так і суб’єктивного характеру. Тому для покращення цього напряму роботи, а саме з розкриття і розслідування злочинів минулих років, необхідно проводити комплексний аналіз тих відомостей та інформації, котрі наявні в кримінальному проваджені, на що і звертається увага. Використання даних аналізу кримінальних проваджень дозволить проводити заходи зі встановлення осіб, причетних до скоєння нерозкритих злочинів категорії минулих років, надаватиме підстави для проведення окремих слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшукових) дій і заходів розшукового характеру. Тому навіть окремі представлені пропозиції щодо використання аналізу матеріалів проваджень у справах щодо нерозкритих злочинів минулих років сприятимуть висуненню нових версій працівниками правоохоронних органів, плануванню проведення спільної роботи, а саме проведення окремих слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшукових) дій, а в цілому – якіснішому проведенню розслідування, направленому на розкриття та розслідування злочинів, котрі було віднесено до нерозкритих злочинів минулих років.