ТЕКСТУАЛІЗМ ЯК КРИМІНАЛЬНА ПРОЦЕСУАЛЬНА ФУНКЦІЯ СУДУ - ЧЕРНЕНКО, Анатолій; БАРАБАШ, Гліб (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
«Текстуалізм», за довідковою літературою, означає тлумачення закону на основі звичайного значення його юридичного тексту. Зважаючи на особливу роль суду у кримінальному провадженні, саме на нього покладено право тлумачити норми закону. Зауважено, що хоча цей напрям суддівської роботи і виник у Сполучених Штатах Америки та отримав назву «текстуалізм», проте він має місце й у національному кримінальному провадженні та утворює кримінальну процесуальну функцію суду. Зроблено висновок, що текстуалізм має особливе значення для забезпечення прав людини, оскільки фактично визначає їхній зміст та межі.