АТИПОВІ ТИТУЛИ ТА ЗВАННЯ ГЛАВ ДЕРЖАВ, ЯК СКЛАДОВА КУЛЬТУ ОСОБИ - ТАЛДИКІН, Олександр (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
В статті розглянуто атипові титули, неофіційні звання глав держав, як ознаку недемократичного політичного режиму, вождізму та складову культу особи. Метою є аналіз атипових офіційних і неофіційних титулів, звань, хвалебних епітетів у глав держав, як невід’ємної складової культу особи, ознаку недемократичного політичного режиму та вождізму. Встановлено, що формування культу особи глави держави або політичного лідера правлячої партії неможливе без певної атрибутики, невід’ємною складовою якої є наявність тих атипових титулів, офіційних і неофіційних хвалебних звань, епітетів, які, в свою чергу, виступають яскравим показником недемократичності сукупності прийомів, способів і методів здійснення вищої державної влади. Акцентовано увагу, що культ особи державного лідера був пов’язаний із затвердженням відповідної форми державного правління та форми державного політичного режиму. Процес становлення культу особи є характерним для деяких історичних, а також окремих сучасних монархічних форм державного правління, таких як: Східна деспотія, теократична монархія та абсолютна монархія. В період новітньої історії поява атипових титулів, офіційних і неофіційних звань глав держав в ХХ столітті пов’язана передусім із політикою вождізму.