НАУКОВІ ДИСПУТИ ЩОДО СТРУКТУРИ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗЛІСНОГО НЕВИКОНАННЯ ОБОВ’ЯЗКІВ ПО ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ АБО ЗА ОСОБОЮ, ЩОДО ЯКОЇ ВСТАНОВЛЕНА ОПІКА ЧИ ПІКЛУВАННЯ - ЄФІМОВ, Микола (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Досліджено питання формування структури криміналістичної характеристики злісного невиконання обов’язків по догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування. Зазначено, що криміналістична характеристика злісного невиконання обов’язків по догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування, є надзвичайно важливим інструментом для його ефективного розслідування. В даній категорії справ найбільш сталі кореляційні зв’язки, з огляду на диспозицію статті КК України, на нашу думку, виникають між наступними її елементами: «спосіб вчинення злочину» – «особа потерпілого» та «особа злочинця» – «спосіб вчинення злочину». Крім того, й інші складові досліджуваної наукової категорії можуть визначатися окремими характерними ознаками та властивостями, що дозволить побудувати розгалужену систему кореляційних зв’язків. Зауважено, що визначена наукова категорія є динамічною. Іншими словами, вона може змінюватись залежно від конкретних умов дійсності, проте її використання може мати різні напрямки у діяльності працівників правоохоронних органів. Наприклад, за ознаками способу, місця та часу його вчинення може бути висунута версія щодо особи злочинця, і навпаки, при затриманні правопорушника та в разі наявності даних про обставини правопорушення може бути побудована версія про вчинення цією особою інших, ще не розкритих діянь. З’ясовано, що у необхідності та наявності особи злочинця в криміналістичній характеристиці злісного невиконання обов’язків по догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування, немає сумнівів. Оскільки характеристика особи злочинця надає можливість висувати певні версії стосовно факту вчиненого протиправного діяння, а також здійснювати певні профілактичні заходи. Сформовано систему елементів криміналістичної характеристики досліджуваного протиправного діяння, зокрема, серед них виокремлено наступні: способи безпосереднього вчинення та приховування протиправного діяння; обстановка вчинення протиправних дій; «слідова картина»; особа потерпілого; особа злочинця.