ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ НОРМ МІЖНАРОДНОГО ПРАВА ЩОДО РЕГУЛЮВАННЯ ПРОЦЕДУРИ ЕКСТРАДИЦІЇ ЯК ОДИН ІЗ ЕЛЕМЕНТІВ У НАПРЯМІ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ - БЕРЕЗНЯК, Василь (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Досліджено порядок проведення екстрадиції як окремого правового інституту. Проаналізовано поняття «екстрадиція» та «видача осіб» через призму національного кримінального процесуального та міжнародного права, що допомогло визначити сутність такого явища та актуальні проблеми, котрі потребують розв’язання. Так, під екстрадицією слід розуміти передачу особи державі, компетентні органи якої розшукують цю особу для притягнення до кримінальної відповідальності або виконання вироку. Однак Європейська конвенція про видачу правопорушників не містить поняття «екстрадиція», а натомість використовує термін «видача особи». У зв’язку з цим науковці поділилися на два табори: одні переконані, що це синоніми, а інші вбачають у терміні «екстрадиція» ширше значення. Водночас на основі проведеного аналізу сформовано декілька висновків у частині наявних суперечностей між підходами науковців до визначення сутності поняття «екстрадиція», котре варто розглядати у широкому і вузькому розумінні. Щодо першого підходу, на доктринальному рівні поняття «екстрадиція» має більш змістовний характер порівняно з нормативно-правовим закріпленням. З приводу другого підходу, вузького, на рівні національного законодавства процесуальний статус осіб, які підлягають екстрадиції, не до кінця визначений, у зв’язку із наявними правовими колізіями, котрі пов’язані з регулюванням цього питання різними галузями права, що потребує усунення шляхом внесення законодавчих ініціатив для забезпечення дієвості реалізації процедури екстрадиції та результативності міжнародного співробітництва. Окрім цього, було проаналізовано п’ять принципів проведення видачі особи, що обумовлюють сутність такої процедури та гарантують законність її проведення. Доведено, що екстрадиція є важливим елементом боротьби з транскордонною злочинністю, вона спрямована на зниження її рівня і в цілому сприяє поліпшенню міжнародних відносин та якісному співробітництву між державами-учасницями Європейської конвенції про видачу правопорушників.