ЮРИДИЧНИЙ СКЛАД АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ, ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ЯКЕ ПЕРЕДБАЧЕНА СТАТТЕЮ 173-4 КУПАП - ЗЕЛЕНСЬКИЙ, Євген (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Визначено юридичний склад адміністративного правопорушення, відповідальність за яке передбачена ст. 173-4 КУпАП, на сучасному етапі розвитку держави: об’єкт, об’єктивну сторону, суб’єкт, суб’єктивну сторону. Виокремлено загальний, родовий та безпосередній об’єкт булінгу. До безпосереднього об’єкта віднесено суспільні відносини, що виникають під час освітнього процесу, а також здоров’я, честь та гідність учасника освітнього процесу. З’ясовано, що об’єктивна сторона виражається як у дії, так і в бездіяльності, залежно від частини ст. 173-4 КУпАП, за якою особа притягається до відповідальності. Акцентовано увагу на такій обов’язковій ознаці булінгу, як систематичність, та на необхідності законодавчого закріплення її в положенні КУпАП. Висловлено думку про те, що для кваліфікації такого діяння, як булінг, місце вчинення правопорушення не повинно мати ключового значення. Позиція обґрунтована тим, що у цьому випадку важливими є лише зв’язки між учасниками булінгу – учасники одного освітнього процесу, а місце, де вчиняється цькування (заклад освіти, подвір’я, мережа Інтернет, громадське місце тощо), не важливе. З’ясовано, що суб’єкт правопорушення залежить від частини норми, за якою особа притягається до відповідальності, однак виділено спільну рису: специфічний статус – учасник освітнього процесу. Відповідно зроблено висновок про спеціальний суб’єкт булінгу. Відзначено, що кривдник не завжди буде суб’єктом правопорушення через свій вік. Наголошено на проблемах кваліфікації правопорушення у даному випадку, позиціях вітчизняних вчених. Встановлено, що суб’єктивна сторона булінгу характеризується умисною формою вини, коли учасник освітнього процесу усвідомлює протиправний характер свого діяння, передбачає його шкідливі наслідки і бажає або свідомо допускає настання цих наслідків. Мета і мотив вчинення розглядуваного адміністративного правопорушення є факультативними ознаками. Зроблено висновок про те, що наявність усіх елементів складу адміністративного правопорушення є обов’язковою для кваліфікації діяння за ст. 173-4 КУпАП.